Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

sxoli

Το 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών λειτούργησε από το σχολικό έτος 2006 - 2007 σε αντικατάσταση του 1ου ΤΕΕ Αθηνών. Το 1ο ΤΕΕ Αθηνών λειτούργησε απο το σχολικό έτος 1998-1999 , σε τροποποίηση του 1ου ΤΕΛ Αθηνών βάση του νόμου 2640/98, στο κτίριο της Διπλαρείου βιοτεχνικής σχολής που βρίσκεται στην πλατεία Θεάτρου. Για την ιστορία αυτού του διατηρητέου κτιρίου πρέπει να αναφέρουμε οτι είχε λειτουργήσει το 1ο Βαρβάκειο πρότυπο σχολείο Αθηνών γι'αυτό και η μετέπειτα δημοτική αγορά ονομάζεται μέχρι και σήμερα Βαρβάκειος δημοτική αγορά.

Κατόπιν και κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε λειτουργήσει θέατρο στο παραπάνω κτίριο, γι'αυτό το λόγο η μικρή πλατειούλα που έχει μείνει πλέον εμπρός αυτού ονομάζεται πλατεία Θεάτρου. Στο 1ο ΤΕΕ Αθηνών συμπτύχθησαν το 1ο ΤΕΛ Αθηνών και η 1η ΤΕΣ Αθηνών βάση του νόμου 1566/87. Πριν το 1987 στο ίδιο κτίριο λειτουργούσαν οι δημόσιες σχολές εργοδηγών Β' Μέση εργοδηγών, η Μέση εργοδηγών και  η κατωτέρα Τεχνική σχολή.

 
 

Το σχολικό έτος 2002-2003 το 1ο ΤΕΕ Αθηνών μεταφέρθηκε στο νέο σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα στο Μεταξουργείο μεταξύ των τριών ιστορικών δρόμων της παλαιάς Αθήνας, Μυλλέρου, Αχιλλέως και Γιατράκου. Παλαιότερα σ'αυτό το τετράγωνο υπήρχε η βιομηχανία ζυμαρικών "ΗΛΙΟΣ" που όταν έκλεισε το εργοστάσιο, αγόρασε τον χώρο ο ΟΣΚ (οργανισμός σχολικών κτιρίων) της νομαρχίας Αθηνών. Στο σύγχρονο αυτό εκπαιδευτήριο λειτουργούν επτά εξειδικεύσεις στον Β' κύκλο σπουδών με πολύ καλές και σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα που σ'αυτό το σύγχρονο μεγάλο χώρο μπορούμε και έχουμε μαζί και τα εργαστήριά μας, αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια που δεν χωρούσαν στο διατηρητέο κτίριο της πλατείας Θεάτρου.

 

 

Οι διευθυντές που διευθύνανε το 1ο ΕΠΑΛ και όλα τα προηγούμενα σχολεία που αναφέραμε ήταν:

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Δ/ντης 1ου ΕΠΑΛ (ΤΕΕ) Αθηνών
ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ/ντης 1ου ΤΕΕ Αθηνών
ΑΣΗΜΙΑΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Δ/ντης 1ου ΤΕΕ Αθηνών
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ/ντης 1ου ΤΕΛ Αθηνών
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ Δ/ντης 1ου ΤΕΛ Αθηνών
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δ/ντης 1ου ΤΕΛ Αθηνών
ΓΙΟΥΓΚΑΤΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ Δ/ντης 1ης ΤΕΣ Αθηνών
ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Δ/ντης 1ης ΤΕΣ Αθηνών
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ Δ/ντης 1ης ΤΕΣ Αθηνών
ΓΚΟΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ/ντης 1ης ΤΕΣ Αθηνών
ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ/ντης Β' Μεσης εργοδηγών
ΚΟΥΖΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Δ/ντης Η Μεσης εργοδηγών
ΤΣΙΤΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δ/ντης Η Κατωτέρας τεχνικής σχολής
ΚΥΠΡΕΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δ/ντης Η Κατωτέρας τεχνικής σχολής

Με όλους αυτούς τους αξιόλογους διευθυντές λειτούργησε μέχρι και σήμερα πολύ εποικοδομητικά το σημερινό 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών. Απόδειξη αυτού είναι οτι οι απόφοιτοι όλων των προηγούμενων σχολικών μονάδων κάλυψαν και καλύπτουν καίριες θέσεις στην αγορά εργασίας και σε διάφορες δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες. Ευελπιστούμε οτι θα συνεχίσουν και οι σημερινοί και οι μετέπειτα απόφοιτοι του 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών να αποδίδουν το ίδιο εποικοδομητικά στις αντίστοιχες θέσεις εργασίας που θα καλύψουν.

 

Ευχαριστούμε την κυρία Καπάλα Πολυτίμη (Mηχανολόγος) για τις παραπάνω πληροφορίες.